Monday, December 6, 2010

Perutusan Ma'al Hijrah 1432 , YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Tahun 1431 Hijrah bakal meninggalkan kita tidak lama lagi yang akan disusuli dengan kedatangan tahun1432 hijrah yang bakal menjelang. Pastinya kita semua mempunyai satu keazaman serta tekad yang baru seiring dengan kedatangan bulan muharram yang mulia dalam tahun yang baru. Di bawah ini merupakan perutusan Ma'al Hijrah yang disampaikan oleh seorang tokoh yang cukup terkenal di Malaysia merangkap seorang menteri besar iaitu  YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat(semua orang confirm kenal..huhu).. Marilah kita sama-sama hayati mesej berguna dari  teks ucapan beliau yang juga merupakan antara tokoh yang penulis cukup kagumi..................Salam Ma'al Hijrah 1432 dari saya !!..Ayuh transformasi diri kita ke arah yang lebih baik dan lebih cemerlang..!!..Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui, (yaitu) orang-orang yang sabar dan Hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal..” – Surah an-Nahl, ayat 41-42

 Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus hidup di bumiNya ini dan berada di ambang tahun baru 1432 H pada hari ini. Sesungguhnya nikmat kehidupan yang terus menerus dikurniakan Allah SWT kepada kita ini wajarlah digunakan untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita sebagai bekalan untuk mengadap Allah SWT suatu masa kelak.

 Memperingati peristiwa hijrah bukanlah satu kegiatan yang diada-adakan tanpa asas. Sambutan ini yang dibuat untuk memperingati peristiwa hijrah yang dilalui oleh Rasulullah SAW sebenarnya telah diperintahkan oleh al-Quran sendiri. Allah SWT berulang kali di dalam al-Quran memerintahkan supaya manusia mengambil pengajaran daripada peristiwa-peristiwa yang dilalui oleh umat-umat yang terdahulu sebagai iktibar dan peringatan untuk semua. Justeru, memperingati peristiwa hijrah ertinya membelek semula lembaran sejarah untuk melihat dan mempelajari bagaimanakah pengorbanan yang telah dilalui oleh baginda Rasulullah SAW dan para sahabat demi menegakkan ketuanan Allah SWT di muka bumi ini.

 Hari ini, setelah 1432 tahun ia berlalu, kisah hijrah Rasulullah SAW masih kekal segar dan terpahat kukuh dalam ingatan kita. Persoalannya, adakah cukup sekadar ia diingati dan disebut tanpa dihayati semangatnya? Tentulah tidak. Justeru, saya mengajak diri saya dan semua pihak agar sama-sama melakukan gerak kerja berhijrah untuk menjadi manusia yang lebih baik pegangan dan perilakunya selepas ini.

Lakukanlah hijrah ke arah kebaikan dalam semua aspek. Di bidang ekonomi, berhijrahlah dari ekonomi riba kepada ekonomi yang diredhai oleh Allah SWT. Di dalam bidang pendidikan, berhijrahlah dari sistem pendidikan yang hanya mengutamakan merit dan sijil semata-mata kepada sistem pendidikan yang benar-benar berteraskan wahyu dan berorientasikan pembentukan minda dan akhlak yang baik. Di dalam bidang politik, tinggalkanlah politik sekular dan berhijrah kepada politik Islam yang sebenar, politik yang turut mengambil kira soal dosa dan pahala di dalam gerak kerja. Seterusnya di dalam semua bidang di dalam kehidupan, selaraskanlah semuanya agar selari dengan tuntutan mencari keredhaan Allah SWT.

 Insya-allah, kita yakin jika semangat ini dapat dihayati dengan sebaik mungkin, kita tidak akan berdepan dengan pelbagai masalah untuk mengurus tadbir kehidupan masyarakat.


Sekian.


MEMBANGUN BERSAMA ISLAM – KELANTAN MENERAJUI PERUBAHAN


Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

 Pejabat Menteri Besar Kelantan.

 Bertarikh : 28 Zulhijjah 1431H / 5 Disember 2010M

No comments:

Post a Comment