Wednesday, December 8, 2010

Piala AFF Suzuki-Tahniah Malaysia!! Terima Kasih Bambang..

Malaysia terpaksa menunggu hingga minit terakhir perlawanan semalam sebelum mengesahkan tempat ke peringkat separuh akhir Piala AFF Suzuki saingan peringkat kumpulan A. Walaupun berjaya membelasah Laos 5-1 semalam, keputusan itu tidak bermakna apa-apa bagi skuad kendalian K.Rajagopal jika Thailand berjaya menundukkan Indonesia dalam satu lagi perlawanan berasingan peringkat kumpulan A. Dan akhirnya berita gembira yang diterima apabila dua jaringan Bambang Pamungkas berjaya memadamkan gol awal Thailand seterusnya membantu Malaysia melayakkan diri ke peringkat separuh akhir. Ini bermakna Malaysia akan mengiringi Indonesia selaku naib juara kumpulan A mara ke peringkat separuh akhir dan akan bertemu dengan juara dari kumpulan B di peringkat separuh akhir nanti.

"Tahniah Malaysia !, terima kasih Bambang".. ulas pengulas di T.V 1 semalam. Saya tersenyum taktala mendengar ulasan tersebut." Gembiranya pengulas sukan ni"..bisik saya. Saya berkesempatan menonton perlawanan diantara Malaysia dan Laos semalam yang disiarkan secara langsung di T.V 1. Walaupun Malaysia berkenduri gol ketika menewaskan Laos, skuad  Malaysia tidaklah boleh terlalu mendabik dada dengan kemenangan tersebut. Ini kerana gol-gol Malaysia kebanyakkan berpunca dari kesilapan benteng pertahanan Laos. Ternyata juga, Laos telah memberikan satu tentangan yang cukup hebat kepada Malaysia terutamanya pada separuh masa yang pertama dengan beberapa siri percubaan merbahaya ke arah pintu gol Malaysia yang dikawal kemas oleh Khairul Fahmi, penjaga gol muda berpotensi besar berusia 21 tahun.

Malaysia membuka akaun gol seawal minit ke-4 apabila Nor Shahrul Idlan Talaha melorongkan bola kepada Amri Yahya yang menanduk rendah untuk menghasilkan gol pertama bagi pasukan Malaysia. Namun kealpaan benteng pertahanan Malaysia mengundang padah apabila tidak sampai  4 minit kemudian, Laos berjaya mengikat semula kedudukan dengan tandukan yang kencang hasil hantaran silang yang menarik untuk menewaskan penjaga gol Malaysia, Khairul Fahmi. Tersentak dengan jaringan awal tersebut, Malaysia mula mengemaskan benteng pertahanan mereka yang diketuai Muslim Ahmad. Beberapa siri percubaan yang berbahaya ke arah gawang Malaysia berjaya dihasilkan Laos namun kecekapan penjaga gol Malaysia dan kekemasan benteng pertahanan berjaya menafikan gol untuk pasukan Laos. Serangan bertali arus Laos ke arah gawang Malaysia  berpunca dari dominasi kawasan tengah yang berjaya dikuasai oleh pasukan Laos yang meletakkan 5 pemain di bahagian tengah mereka diketuai 'mastermind' mereka Lamnao, pemain berjersi no 8. Ternyata peranan pemain tengah ini banyak membantu merencanakan serangan bertali arus yang dilancarkan oleh pasukan Laos. Namun dalam menghadapi gelora ganas serangan dari Laos, Malaysia berjaya juga menghasilkan gol kedua hasil lorongan cantik dari kapten pasukan Safiq Rahim yang berjaya disempurnakan sekali lagi oleh Amri Yahya untuk menamatkan separuh masa pertama dengan keputusan 2-1..

Skrip berbeza berjaya diterjemahkan pasukan Malaysia pada separuh masa kedua apabila tampil dengan aksi yang lebih bertenaga dan bersemangat. Hujan lebat turun tidak lama kemudian menyukarkan sedikit pergerakan pemain-pemain dek kerana padang yang licin. Namun itu tidak sesekali menjadi alasan untuk menghalang Malaysia dari terus 'mengganas' apabila berjaya meledakkan 4 lagi gol ke arah gawang pasukan Laos.Gol ketiga Malaysia disumbangkan oleh pemain tengah, Amirulhadi Zainal berpunca dari kesilapan pertahanan Laos. Skrip sama berulang untuk gol yang keempat. Dek kerana kesilapan dan kealpaan benteng pertahanan Laos, Nor Shahrul Idlan Talaha dengan tenang berjaya meledakkan gol yang keempat buat Malaysia untuk kedudukan yang semakin selesa, 4-1..Pada minit-minit akhir perlawanan, Malaysia berjaya menambah lagi akaun gol mereka kepada lima apabila.Namun,gol kali ini dihasilkan menerusi pertahanan Laos sendiri dalam keadaan yang tidak di duga untuk kedudukan 5-1..gol yang lucu..kate pengulas semalam..(yeke lucu?huhu). Untuk rekod, Malaysia tidak pernah tewas kepada Laos termasuklah pertemuan terakhir mereka pada separuh akhir sukan Sea di Laos pada2007 (Malaysia menang 3-1).kecuali sekali sahaja pada tahun 1997 ketika di kejohanan sukan Sea yang mana Laos berjaya menundukkan Malaysia dengan keputusan 1-0.

Debaran semakin terasa taktala menunggu keputusan perlawanan antara Indonesia dan Thailand. Jika Thailand menang, Malaysia akan kehilangan slot ke separuh akhir. Jika Thailand tewas atau sekadar seri ini bermakna slot separuh akhir akan menjadi milik Malaysia.Dan akhirnya debaran hilang taktala menerima berita gembira yang dikhabarkan apabila Indonesia menerusi dua gol dari Bambang Pamungkas berjaya menjinakkan Sang 'Gajah Putih' untuk memastikan mereka terus menggunguli kumpulan A dengan 9 mata. Ini juga bermakna,Malaysia akan mengiringi pasukan Indonesia selaku naib juara kumpulan A dengan 4 mata. Thailand di kedudukan ketiga dengan 2 mata, manakala Laos di tangga tecorot kumpulan A dengan sekadar 1 mata sahaja. Tahniah Malaysia!, terima kasih Bambang!

Denagan kejayaan mengisi slot ke separuh akhir, Malaysia kembali membuka peluang mereka untuk memenangi Piala AFF  buat pertama kali dalam sejarah bola sepak Malaysia (sebelum ni dikenali dengan Piala Tiger). Pencapaian terbaik Malaysia sebelum ini hanyalah sekadar menjadi naib juara pada tahun 1996 apabila tewas di tangan pasukan Thailand dengan keputusan 1-0. Namun, K.Rajagopal dan anak-anak buahnya haruslah merencanakan sesuatu agar persembahan di peringkat kumpulan tidak berulang lagi taktala beraksi di peringkat separuh akhir nanti. Ini kerana agak sukar untuk merencanakan kejayaan jika aksi sama di peringkat kumpulan dipamerkan di peringkat separuh akhir nanti. Saya yakin jika persembahan yang dipamerkan Malaysia di peringkat separuh akhir nanti lebih baik daripada persembahan peringkat kumpulan, tidak mustahil untuk Malaysia mendakap piala AFF kali ini buat pertama kali dalam sejarah mereka.Ayuh Skuad Malaysia.. Malaysia Boleh!!

note: Jangan bergantung harap pada bantuan orang semata-mata..Fikir-fikirkan.=)

Monday, December 6, 2010

Perutusan Ma'al Hijrah 1432 , YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Tahun 1431 Hijrah bakal meninggalkan kita tidak lama lagi yang akan disusuli dengan kedatangan tahun1432 hijrah yang bakal menjelang. Pastinya kita semua mempunyai satu keazaman serta tekad yang baru seiring dengan kedatangan bulan muharram yang mulia dalam tahun yang baru. Di bawah ini merupakan perutusan Ma'al Hijrah yang disampaikan oleh seorang tokoh yang cukup terkenal di Malaysia merangkap seorang menteri besar iaitu  YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat(semua orang confirm kenal..huhu).. Marilah kita sama-sama hayati mesej berguna dari  teks ucapan beliau yang juga merupakan antara tokoh yang penulis cukup kagumi..................Salam Ma'al Hijrah 1432 dari saya !!..Ayuh transformasi diri kita ke arah yang lebih baik dan lebih cemerlang..!!..Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia. dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui, (yaitu) orang-orang yang sabar dan Hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal..” – Surah an-Nahl, ayat 41-42

 Bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus hidup di bumiNya ini dan berada di ambang tahun baru 1432 H pada hari ini. Sesungguhnya nikmat kehidupan yang terus menerus dikurniakan Allah SWT kepada kita ini wajarlah digunakan untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita sebagai bekalan untuk mengadap Allah SWT suatu masa kelak.

 Memperingati peristiwa hijrah bukanlah satu kegiatan yang diada-adakan tanpa asas. Sambutan ini yang dibuat untuk memperingati peristiwa hijrah yang dilalui oleh Rasulullah SAW sebenarnya telah diperintahkan oleh al-Quran sendiri. Allah SWT berulang kali di dalam al-Quran memerintahkan supaya manusia mengambil pengajaran daripada peristiwa-peristiwa yang dilalui oleh umat-umat yang terdahulu sebagai iktibar dan peringatan untuk semua. Justeru, memperingati peristiwa hijrah ertinya membelek semula lembaran sejarah untuk melihat dan mempelajari bagaimanakah pengorbanan yang telah dilalui oleh baginda Rasulullah SAW dan para sahabat demi menegakkan ketuanan Allah SWT di muka bumi ini.

 Hari ini, setelah 1432 tahun ia berlalu, kisah hijrah Rasulullah SAW masih kekal segar dan terpahat kukuh dalam ingatan kita. Persoalannya, adakah cukup sekadar ia diingati dan disebut tanpa dihayati semangatnya? Tentulah tidak. Justeru, saya mengajak diri saya dan semua pihak agar sama-sama melakukan gerak kerja berhijrah untuk menjadi manusia yang lebih baik pegangan dan perilakunya selepas ini.

Lakukanlah hijrah ke arah kebaikan dalam semua aspek. Di bidang ekonomi, berhijrahlah dari ekonomi riba kepada ekonomi yang diredhai oleh Allah SWT. Di dalam bidang pendidikan, berhijrahlah dari sistem pendidikan yang hanya mengutamakan merit dan sijil semata-mata kepada sistem pendidikan yang benar-benar berteraskan wahyu dan berorientasikan pembentukan minda dan akhlak yang baik. Di dalam bidang politik, tinggalkanlah politik sekular dan berhijrah kepada politik Islam yang sebenar, politik yang turut mengambil kira soal dosa dan pahala di dalam gerak kerja. Seterusnya di dalam semua bidang di dalam kehidupan, selaraskanlah semuanya agar selari dengan tuntutan mencari keredhaan Allah SWT.

 Insya-allah, kita yakin jika semangat ini dapat dihayati dengan sebaik mungkin, kita tidak akan berdepan dengan pelbagai masalah untuk mengurus tadbir kehidupan masyarakat.


Sekian.


MEMBANGUN BERSAMA ISLAM – KELANTAN MENERAJUI PERUBAHAN


Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

 Pejabat Menteri Besar Kelantan.

 Bertarikh : 28 Zulhijjah 1431H / 5 Disember 2010M

Sunday, December 5, 2010

Pemimpin Terpilih atau Dipilih...?

Saya ditimpa demam panas sejak semalam...sudah lama saya tidak ditimpa dengan penyakit demam. Dan semalam benar-benar menguji saya. Selepas solat subuh, saya terus merebahkan diri untuk berehat kerana saya tidak larat untuk berdiri dan akhirnya tertidur. Apabila saya bangun, dunia ini kelam pada pandangan saya dan apa yang saya mampu lakukan hanyalah berbaring sahaja.Kepala terasa sangat berat, tekak yang terasa amat pedih dan batuk yang tak henti-henti. Saya berbisik dalam hati saya.."moga sakit aku ini menjadi penghapus dosa-dosa kecil ku"..Alhamdulillah dengan izin ALLAH, hari ini sakit saya sudah berkurangan (panas lagi badan saya) dan dek kerana ibu menyuruh saya berehat saja saya mengambil peluang ini untuk mencoretkan sesuatu di laman blog saya...(bosan kalau tak wat ape-ape..kui3)..

Saya tekejut dan terkesima seketika taktala diamanahkan untuk menjadi salah seorang pimpinan sebuah persatuan yang agak berpengaruh di kampus beberapa bulan yang lalu. Pelbagai persoalan bermain di  kotak fikiran saya.."mampukah aku?..layakkah aku?" dan bermacam lagi persoalan  yang terus bermain di  kotak fikiran saya. Namun hati saya tenang kembali taktala seorang sahabat mengirimkan sebuah mesej yang menguatkan kembali keyakinan saya.."Amanah dari ALLAH bukan diberi atas dasar kita mampu semata-mata, tetapi ada ketika ALLAH kurniakan amanah untuk memberi peluang kepada hambanya untuk membentuk dirinya menjadi insan yang lebih baik"..begitulah antara kandungan mesej tersebut. "ALLAH telah memilih kamu sebagai pimpinan, maka laksanakan amanah itu sebaiknya"..pesan seorang sahabat saya. InsyaALLAH saya akan melaksanakan amanah yang diberikan dengan sebaiknya..tekad saya.

Terpilih atau dipilih?..tajuk kandungan dalam sebuah majalah Islam. Berkisarkan mengenai peranan dan tanggungjawab seorang pemimpin..."macam relate je dengan diri aku..yeke?..huhu"..bisik saya..saya dengan penuh perasaan minat terus membacanya....

Pemimpin mesti mengisi keperluan jiwa rakyat. Hal ini kerana jiwa merupakan raja dalam diri yang menentukan buruk dan baik sikap seseorang.Oleh sebab itu, jiwa tidak boleh di abaikan. Tetapi oleh sebab sifatnya yang abstrak (maknawi), maka keperluannya juga bersifat abstrak. Jadi, keperluan jiwa ialah iman dan taqwa. Antara isi awal kandungan tajuk "Terpilih atau dipilih"..

Dalam hal ini, hanya pemimpin yang mempunyai "mata hati" sahaja dapat melihat adanya keperluan ini dan cara untuk memenuhinya. Jika jasad perlukan makan minum, akal perlukan ilmu, maka hati atau jiwa pula memerlukan iman(keyakinan). Keyakinan (belief) sangat penting dalam hidup kerana dengan sikap itu dapat memberi arah tuju bagi segala aktiviti manusia. Keyakinan juga yang menentukan sistem nilai, paradigma ataupun pandangan alam (world view) seterusnya sikap serta kelakuan seseorang. Tegasnya, ilmu yang tinggi sahaja tidak akan membawa ke mana-mana tanpa keyakinan yang mantap. Jadi, keyakinan yang bertapak di hati ini perlu dibangunkan oleh seorang pemimpin. Oleh sebab itu, pemimpin perlu berusaha memantapkan soal keyakinan dan sistem nilai dalam jiwa rakyat.

Bagi memantapkan soal yang berkaitan dengan keyakinan ini, para pemimpin mestilah terlebih dahulu memiliki keyakinan tersebut dan seterusnya berjaya menterjemahkan keyakinan itu menerusi sikap dan perlakuan. Hanya keyakinan yang dapat membentuk keyakinan. Dan keyakinan yang mantap mesti melahirkan tindakan. Tindakan inilah yang akan membentuk sikap dan sikap inilah yang kemudiannya membentuk role model. Sehubungan itu, cara mendidik yang berkesan adalah dengan mempamerkan teladan yang baik. Seorang pemimpin yang mempunyai keperibadian yang baik secara tidak langsung telah mempunyai kemahiran yang paling tinggi dalam mendidik pengikutnya. Hal ini kerana rakyat lebih mempercayai mata (apa yang mereka lihat) berbanding telinga mereka (apa yang mereka dengar). Rakyat akan mudah mengikut cakap pemimpin jika apa yang dibuat oleh pemimpin selaras dengan apa yang mereka cakapkan.

Walau bagaimanapun, keperluan rohani terhadap iman dan taqwa sangat sukar diisi oleh para pemimpin sedangkan iman dan taqwa merupakan keperluan yang paling utama dibandingkan dengan keperluan lain. Oleh sebab memandang remeh akan keperluan inilah, maka kita kini sedang berdepan dengan pelbagai masalah. Atas sebab itulah, pada hari ini kita dapati ramai remaja yang terjerumus ke lembah kejahatan walaupun telah mendapat hidup dan ilmu yang tinggi. Sebagai pemimpin, mereka harus menyedari bahawa tanggungjawab mereka bukan sahaja memberi kemudahan dan keselesaan hidup di dunia, tetapi juga keselamatan dan kebahagiaan di akhirat.

Jadi, sesiapa yang beria-ia hendak menjadi pemimpin, sewajarnya mereka bermuhasabah sejenak...Apakah sudah ada kemampuan untuk mengisi keperluan jiwa diri dan orang yang dipimpin. Jika mereka benar-benar "pemimpin terpilih" (selected leader) bukan sekadar "pemimpin dipilih" (elected leader), insyaALLAH mereka akan mampu menyedari hakikat ini!...

Note: Renung-renungkan wahai para pemimpin..=)

Friday, December 3, 2010

Syaitan mengejutnya untuk solat

 Satu hari, akibat keletihan yang amat sangat, Syeikh Abdul Qadir al-Jilani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu subuh hampir tiba.
Melihat keadaan itu, syaitan telah menyamar menjadi seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Qadir dengan tujuan untuk mengejutkan beliau.
Syeikh Abdul Qadir pun terbangun. Mujur waktu subuh baru sahaja masuk. Dalam pandangan mata hatinya, Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa seekor kucing itu.
"Mengapa kau kejutkan aku untuk solat subuh, padahal kau amat benci kepada orang yang solat?"
"Aku bimbang sekiranya kau terlewat bangun subuh"..jawab si syaitan
Kehairanan, lalu Syeikh Abdul Qadir bertanya, "Kenapa?"
Syaitan terpaksa menjawab kerana dia takut kepada orang yang takutkan ALLAH.
"Aku takut jika kau terlewat untuk solat subuh, kau akan menampung kelewatan itu dengan amalan-amalan yang lain yang lebih banyak dan lebih serius," kata syaitan.
Tambah syaitan itu lagi, "Kau akan bersedekah. Kau akan membantu orang lain. Kau akan mengajar lebih lama. Kau akan membaca al-Quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti, aku dan kawan-kawanku pula akan bertambah susah. Kerja kami akan bertambah banyak dan sukar. Jadi, lebih baik kamu solat subuh tepat pada waktunya, dan kami tidak akan terpaksa menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan-amalan baikmu itu nanti!"..

Pengajaran: Begitulah kreatif dan inovatifnya syaitan dalam menyesatkan manusia. Dia bukan sahja arif tentang amalan baik dan jahat, tetapi juga arif tentang keutamaan amal.


Sumber: Majalah Solusi

Note: Muhasabah diri kita semua..=)...p/s Jangan lewat utuk solat subuh..time macam nilah syaitan paling kuat untuk menggoda kita..renung-renungkan ..

Thursday, December 2, 2010

Dakyah Kristian melalui komik- Awas umat Islam!

Terkejut saya apabila melihat dan membaca note yang di'tagged'kan oleh seorang sahabat saya mengenai dakyah Kristian di wall facebook saya. Apa yang membuatkan  saya semakin terkejut adalah apabila melihatkan strategi dakyah Kristian yang menggunakan komik sebagai satu alat untuk memesongkan akidah umat Islam. "Dakyah Kristian guna komik?!"..saya bermonolog.."hebat strategi dakyah Kristian ni..semakin menjadi-jadi..ni tak lain tak bukan nak sasarkan golongan kanak-kanak lah ni"..bisik saya..

Berikut adalah kenyataan sahabat saya dan juga gambar-gambar sebagai bukti bahawa gerakan dakyah Kristian menggunakan komik sebagai satu cara atau alat untuk memesongkan akidah umat Islam terutamanya golongan kanak-kanak...:
 
"Saya mendapat buku ini daripada seorang rakan.Apa yang mengejutkan ialah buku ini bukan sekadar buku komik bergambar untuk bacaan kanak-kanak. Apa yang jelas dalam buku ini adalah bercanggah dengan akidah kita sebagai umat Islam. Buku ini telah diedarkan oleh pihak tertentu di sekitar Bukit Bintang, di mana teman saya memperolehinya secara tidak sengaja (diedarkan dalam raga motorsikal). Apa yang membimbangkan kita ialah sasaran buku-buku ini diedarkan adalah untuk kanak-kanak. Bersama ini disertakan bukti-bukti dalam bentuk attachment gambar. harap disebarkan untuk makluman Saudara Islam kita...cUba Lihat buku ank2 atOpum adeq2 kita!!"MasyaALLAH..sungguh licik sekali gerakan dakyah Kristian ini..menggunakan komik untuk menyampaikan dakyah mereka...Awas umat Islam!!..pelihara akidah kita terutamanya kanak-kanak yang masih kecil..Jangan mudah terpedaya dengan janji manis mereka..kelak kita yang akan merana kerana memperjudikan akidah kita..sama-sama kita muhasabah..

Piala AFF Suzuki 2010- 'Harimau' Tumbang di Stadium Bung Karno

"5-1?"..saya bermonolog. Macam tak percaye je bile saya mendengar dan membaca berita tersebut. Berita mengenai kekalahan pasukan Malaysia kepada pasukan Indonesia pada perlawanan semalam dalam aksi kumpulan A Piala AFF Suzuki(sebelum ni dikenali dengan nama Piala Tiger).."Biar betul?"..bisik saya...."tak kanlah teruk sangat sampai kene belasah sampai 5 gol "..saye terus bermonolog. Saya tidak berkesempatan menonton perlawanan semalam dek kerana menemani ibu bapa saya mengambil adik saya yang bersekolah agama di Rembau..jarak perjalanan yang agak jauh menyebabkan kami sampai lewat di rumah dalam jam 10 malam..Takpelah, itu cerita lain..huhu..yang saya nak ceritakan  di sini adalah mengenai kekalahan pasukan Malaysia kepada Indonesia dengan jumlah jaringan yang agak besar..5 gol berbalas satu!! Ape yang menariknya, skuad Malaysia mendahului pasukan Indonesia terlebih dahulu menerusi jaringan pemain Kelantan, Nor Shahrul Idlan Talaha sebelum dibalas semula oleh pasukan Indonesia dengan 5 gol..(satu jaringan Indonesia disumbangkan oleh pemain Malaysia sendiri atau dalam erti kata lain own goal..tak silap pemain Malaysia yang terbuat own goal tu namenye Asraruddin Putra Omar)...hem..mungkin sudah takdir...kerapuhan benteng pertahanan skuad Malaysia dipersoalkan dalam kekalahan yang agak memalukan ini.."Pemain kene muhasabah balik ni"..bisik saya.

Saya mungkin antara jutaan rakyat Malaysia yang sentiasa ingin mengambil tahu perkembangan bola sepak Malaysia. Selepas menjuarai pingat Emas Sukan Sea 2007 di Laos, prestasi skuad Malaysia dilihat dalam keadaan yang biasa-biasa..(pandangan peribadi). Dan dalam sukan Asia baru-baru ini, skuad Malaysia dilihat mempamerkan prestasi yang agak memberangsangkan apabila buat pertama kali dalam tempoh 32 tahun, skuad bimbingan K.Rajagopal ini melangkah ke pusingan kedua namun tumpas di tangan Iran dengan jaringan 3 gol berbalas satu. Satu pencapaian yang boleh dibanggakan taktala pasukan Malaysia kehilangan 10 tonggak utama sebelum berangkat ke Sukan Asia dan ditambah lagi dengan  kehilangan 3 pemain utama kerana dilayangkan 3 kad merah semasa perlawanan menentang China. Dan akibatnya?mereka tidak dapat bermain untuk perlawanan seterusnya yakni  menentang Iran.

Skrip yang sama berulang lagi taktala persiapan menuju Piala AFF. Jurulatih skuad negara K.Rajagopal menyatakan bahawa skuad Malaysia tempang lagi dengan siri kecederaan yang menimpa kebanyakkan pemain utama mereka terutamanya di bahagian pertahanan. Natijahnya, skuad Malaysia terpaksa bergantung sepenuhnya kepada pemain Harimau Muda yang rata-ratanya berusia 20 tahun dan ke bawah untuk mengepalai benteng pertahanan diketuai Muslim Ahmad. Dan seperti diketahui dalam perlawanan semalam, Malaysia dibelasah Indonesia dengan jaringan 5 gol berbalas satu dek kerana kerapuhan benteng pertahanan Malaysia.(Hem..cube lagi Malaysia..Malaysia Boleh!!)..

Saya seperti kebanyakkan rakyat Malaysia yang lain, mengimpikan satu hari nanti Malaysia akan meneruskan kembali legasi kecemerlangan bola sepak Malaysia satu ketika dahulu yang cukup digeruni pihak lawan. Mungkin juga satu hari nanti kita juga dapat merasakan nikmat beraksi di Piala Dunia..sape tahu kan?
Korea Selatan umpamanya yang dahulunya merupakan musuh ketat dan sama tarafnya dengan kita dalam arena bola sepak telah jauh meninggalkan kita dan merupakan satu-satunya negara Asia pertama yang melangkah jauh hingga ke peringkat separuh akhir Piala Dunia 2002.Satu pencapaian yang pastinya dicemburui olah kita..Pemain-pemain Korea Selatan umpamanya telah berjaya memikat kelab-kelab besar Eropah untuk bermain bersama mereka. Dan yang paling terkenal tentulah pemain Manchester United, Park Ji Sung yang juga telah mencipta sejarah apabila menjadi satu-satunya pemain Asia yang bermain di dalam final Liga Juara-Juara Eropah..(agak-agak bila kita nak tengok pemain tempatan bermain untuk kelab macam M.U? )

Berbalik kepada kekalahan kepada Indonesia tadi..saya berharap dan saya juga yakin peminat-peminat dan pencinta bola sepak tanah air kita tidak mahu lagi skrip yang sama berulang taktala pasukan Malaysia beraksi menentang pasukan Thailand sabtu ini. Mungkin K.Rajagopal juga telah merencanakan sesuatu untuk pertemuan berdepan Thailand sabtu ini. Perlu di ingatkan juga, Thailand bukanlah calang-calang pasukan dan hingga kini masih dianggap kuasa besar bola sepak di Asia Tenggara.Dan buktinya, pada saingan Sukan Asia baru-baru ini, mereka telah berjaya melangkah hingga ke peringkat suku akhir..(satu peringkat lebih dari Malaysia..kui3).. Meskipun menerima  kejutan apabila di ikat pasukan kerdil, Laos dalam perlawanan pertama mereka untuk kempen Piala AFF Suzuki,cabaran mereka tidak boleh dipandang enteng oleh pasukan Malaysia. Ini kerana Thailand juga pastinya berazam untuk memulihkan semula semangat dan maruah mereka yang hampir tercalar dek keputusan seri 2-2 dengan Laos. Namun perlu diingatkan juga, bola itu bulat dan tiada apa yang mustahil dalam permainan bola sepak..(selalu dengar jurulatih-jurulatih bola sepak sebut..nak bangkitkan semangat agaknya bila berdepan pasukan-pasukan handalan..huhu)..
Apepun, sama-sama kita tunggu dan lihat keputusan perlawanan Sabtu ini..moga pasukan Malaysia berjaya menterbalikkan skrip kekalahan kepada skrip kemenangan ketika beraksi menentang Thailand nanti. Ayuh pasukan Malaysia!! tunjukkan taring sebenar anda..Malaysia Boleh..!

note: (saya peminat Micheal Owen (mungkin sebab pengaruh ayah), huhu..tapi kenapalah pemain kegemaran saya ni selalu cedera?kui3)
(Antara akhbar tempatan yang menyiarkan berita mengenai kekalahan pasukan Malaysia)

Wednesday, December 1, 2010

Mimpi bertemu Rasulullah S.A.W tercinta...-Satu renungan bersama...

Penulis tergerak untuk berkongsi semula kisah ini yang dicedok dari internet yang pernah dipaparkan di laman Facebook penulis sebelum ini ..sama-sama kita hayati kisah ini:

Sedikit Renungan (sumber : isuhangat.net)
Berkata Abu Salamah, “Telah berkata Abu Qatadah, Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud, sesiapa yang telah melihat daku dalam mimpinya, maka sesungguhnya dia telah melihat yang benar (al-Haqq).Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim.
Muhasabah: Mimpi pelajar UIA berjumpa Nabi Muhammad S.A.W
Luangkan masa kalian untuk membaca.. ambil peringatan dari Baginda Nabi sempena keputeraannya tahun ini.. tunjukkan kecintaan pada Rasulullah s.a.w…
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. ..
Ya Allah..lancar jari ini menaipkan sebuah pengalaman yg amat berharga dr seorang insan yg dipilih Allah utk berjumpa Nabi Muhammad s.a.w. melalui mimpi hari Khamis, 16 Rejab 1427H bersamaan 10 0gos 2006.
Nama yg dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud ‘kesayanganku’ , jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah2an suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik.
Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri utk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi’ dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah
di universiti ini.
Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yg lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya, tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya.
Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu’ 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu’ itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah
sepanjang hari.
Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama’ yg faqih dalam ilmu
perubatan islam serta akhir sekali bertemu sorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan baca Surah Al-Baqarah.
Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi utk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yg digagahkan, beliau ke bilik air utk berwudhu’ dgn memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu’, beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yg menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri, justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik,beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit
yg mungkin dah tak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, “Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat drpd Rasulullah s.a.w. sendiri..”
Kemudian beliau pengsan. Sahabat2 sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, sahabat2nya telah pun ‘forward message’ pd rakan2 yg lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dgn nombor2 ahli keluarganya utk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin
Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dgn tenang dalam waktu qoilullah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dgn tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.
Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dgn wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah. .indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dgn hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh
kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, Assalamu’alaikum, ana Rasulullah.. ”
Subhanallah. .baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan “Enti fil masjidi” (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!
Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta’ ala;”InnaAllahama’ assobirin” (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar).
Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp
diterjemahkan di sini) ; “Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dgn sakit yg enti tanggung selama ini, dan dgn berkat Al-Quran yg enti pelihara di dlm hati, maka Allah bukakan hijab utk enti nampak ana..”
Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya “Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!”. Ya Rasulullah.. . Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yg begitu besar buat dirinya.
Kemudian Nabi katakan lagi; “Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti..” Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; “Ummati.. ummati..ummati. ..” dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir utk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi.
Beliau merintih, “Jangan pergi Ya Rasulullah.. ” tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua’lam. ..
Sedar daripada tidur yg amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya “Jangan pergi Ya Rasululah… ” Beliau kemudian menceritakan kpd para sahabat tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi krn kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.
Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi drpd kalimah Alhamdulillah utk di rafa’kan pada Allah atas ni’mat yg begitu besar yg Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dgn ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yg lebih tinggi dr Hamdalah, pasti
akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi utk kesakitan ini.
Usai solat Zuhur, rasa sakit yg ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yg sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri utk tidak menangis. “Apa sangatlah sakit yg aku
tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi utk melihat Baginda Nabi s.a.w..”
Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan “Ya Allah, apa lagi yg hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah…” Kemudian dgn izin Allah, datang empat orang yg berpakaian serba hijau. Salah seorang
daripadanya mengatakan; “Assalamu’alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa’ ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin ‘affan dan Ali..” Subhanallah. .Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yg amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dgn wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina ‘Ali yg agak kecil orangnya.
Para Sahabat mengatakan; “Kami diutuskan oleh baginda Nabi utk membantu enti..” Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:
“Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yg kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut.
Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan ’sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.’ Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) denagn isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dgn sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu..”
Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar.
Subhanallah. .waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yg sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dgn tubuh yg baru. Hilang segala kesakitan yg setahun lebih ditanggung beliau dgn sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan;
“Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar..”
Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia pun pergi meninggalkannya.
Selesai mimpi indah yg kedua ini, beliau bangun dr tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dgn mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah. .dgn mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. “Ya Allah, penyakit ana dah sembuh..” Semua sahabat yang ada di
situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu’. Dengan tubuh yang ‘baru’, beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. “Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yg bersyukur atas nikmat yg telah Engkau berikan..”
Beliau berpesan pada kami; “Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan
betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar…”
Keperibadiannya indah. Cerminan al-Quran katanya ‘Aisyah ra.
Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman.
Mencintainya suatu kemuliaan…
Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelosah melihat sesuatu yang tidakmereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, “bukankah kami ini ikhwanmu?” Rasulullah menjawab, “Tidak, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku. .. Aku sangat rindu bertemu dengan mereka..”
Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikat- Nya bershalawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, bershalawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya (al-Ahzab:56)
p/s: sungguh…berderaian air mataku mengalir..daku rindu akan dirimu..Ya Rasulullah!
(kisah ini dinukilkan oleh sahabat Syamimi hasil pengalaman benar yang telah dilalui..pernah disebarkan melalui e-mel & blog sebelum ini..)
sesungguhnya, ana sangat bersyukur kerana dilahirkan didunia ini sbgai ummat nabi Muhammad S.A.W…
banyakkan lah berselawat dan mendengar zikir..insyaAllah kita semua akan mendapt syafaatnya di Akhirat kelak..wallahu’ alam..(*_ *)
Nota: Orang2 yang bijaksana itu mengambil i’tibar, justeru, ambillah pengajaran kisah ini.

(sumber : isuhangat.net)

Cinta di langit GAZA-Travelog aktivis kemanusiaan

"Cinta, sebuah perkataan yang memaknai kehidupan manusia.Ianya klise yang sentiasa diulang dan diperdagang.Cinta akan membawa pemiliknya berusaha dan berkorban untuk mencapai citra dan nuansa yang dihajatinya".~sedikit petikan dari sebuah buku yang bertajuk "Cinta di langit Gaza" nukilan seorang pendakwah yang aktif  juga seorang aktivis kemanusian, Ustaz Riduan Mohamad Nor.(semua orang kenal rasenye ustaz ni..huhu)

Buku yang diletakkan tajuk "Cinta di langit Gaza" bertemakan misi membantu manusia yang dihempap derita. Seribu satu pengalaman aktiviti kemanusiaan dimuatkan dalm buku yang setebal 291 muka surat ini. Buku ini tidak sekadar memfokuskan pengalaman ketika di Gaza, malah di tempat lain yang ditimpa bencana seprti Acheh, Pakistan, Lubnan dan sebagainya. Membaca buku ini bagi saya seolah olah merasakan yang kite juga terlibat secara langsung dengan aktiviti kemanusiaan yang dijalankan penulis buku bersama rakan-rakan beliau.Antara yang menarik perhatian saya dalam buku ini, diceritakan juga pengalaman penulis buku mengenai birokrasi pihak berkuasa Mesir yang sedaya upaya cuba menghalang aktivis-aktivis kemanusiaan dari seluruh dunia untuk melepasi sempadan Rafah bagi memasuki Gaza. Malah ada yang berminggu-minggu tersadai di Rafah crossing dek kerana kedegilan pihak berkuasa Mesir.Namun dengan izin ALLAH, dibantu juga dengan kehadiran Mr.Kamal, orang tempatan Mesir, akhirnya rombongan penulis buku beserta rakan-rakannya berjaya melepasi Rafah crossing bagi meneruskan misi bantuan kemanusiaan mereka.Itu adalah antara secebis pengalaman yang diceritakan dari buku tersebut..Nak tahu lebih lanjut pengalaman Ustaz Riduan dengan misi kemanusiaan beliau?..belilah buku tersebut..(huhu)

Ibrah atau pengajaran yang boleh kita ambil setelah membaca buku ini sungguh banyak.Namun yang paling utama adalah kesedaran kita sebagai umat Islam yang mengaku bersaudara atas tali akidah mengambil tahu akan keadaan saudara-saudara kita di tempat lain khususnya Gaza yang sentiasa bermandi darah saban hari. ALLAH telah berfirman "Sesungguhnya setiap orang mukmin itu bersaudara"..apa makna bersaudara jika kita hanya berpeluk tubuh, memangku lengan atau orang kelate panggil buat 'dono' melihat saudara-saudara seakidah kita dalam kesusahan tanpe terdetik pun sekurang-kurangnya untuk membantu mereka atau mendoakan mereka. Nabi S.A.W juga ada mengingatkan kita bahawa " Barangsiapa yang tidak mengambil urusan kaum muslimin, maka dia bukanlah dari kalangan  mereka."..Hadis riwayat Baihaqi..

Di antara hadis yang lain pula.." Seseorang Muslim adalah saudara kepada muslim yang lain, ia tidak akan menganiaya saudaranya itu, tidak mengkhianatinya, orang yang menjadi sasaran hajat kepada saudaranya adalah ia dihajati oleh ALLAH, sesiapa yang menyelesaikan satu kesusahan seorang muslim,ALLAH menyelesaikan satu dari kesusahan-kesusahannya di hari Kiamat dan barangsiapa yang menutup keaiban seseorang Muslim, maka ALLAH menutup keaibannya di hari Kiamat"
"Bandingan orang-orang mukmin pada persaudaraan mereka, pada saling kasih mengasihi dan pada tolong menolong sama seperti tubuh badan, apabila menderita sakit salah satu anggotanya, maka seluruh tubuh badan turut sama menderita tidak lena dan demam"..dan antara hadis yang biasa kita dengar.."Tidak beriman seseorang itu selagi dia tidak mengasihi saudaranya yang lain seperti dia mengsihi saudaranya sendiri"..

Dan banyak juga kisah pada zaman sahabat-sahabat yang boleh dijadikan iktibar sebagai panduan seperti kisah di zaman Saidina Umar apabila Madinah ketika itu dilanda kemarau yang dahsyat sehingga makanan terpaksa dicatu. Namun kesusahan tersebut dikongsi bersama dengan umat Islam yang lain seperti dari Syria dan Mesir. Gabenor Mesir sebagai contoh  telah mengirimkan sebanyak 4 ribu ekor unta yang sarat dengan bekalan makanan dan Saidina Umar telah mengagihkan makanan-makanan tersebut kepada rakyatnya yang dalam kesusahan tanpa memilih bulu..Begitu hebatnya persaudaraan ketika zaman para sahabat dahulu dan bila direnungkan kembali..wujudkah persaudaraan sebegitu pada zaman yang serba moden ini?

Ketika berusrah kita ditekankan dengan rukun ukhuwah oleh para naqib dan naqibah..berlapang dada dengan sahabat, kesama rataan antara sahabat dan juga melebihkan sahabat. Hafal namalah, makanan kegemaranlah..sebab apa?sebab penting untuk ukhuwah kata para naqib dan naqibah.. Kita juga ditekankan tentang peri pentingnya ukhuwah antara sesama kita yang didasarkan atas tali aqidah yang sama. Namun adakah secara realitinya, kite terjemahkan ianya dalam bentuk praktikal?atau skadar retorik semata?..tepuk dada,tanya iman kita..(p/s muhasabah untuk diri saya juga.)

"Doa senjata orang mukmin"..doa adalah senjata paling ampuh bagi melawan musuh-musuh kita..Berdoalah untuk saudara-saudara kita yang berada dalam kesusahan sekarang khususnya di Gaza yang saban hari bermandikan hujan peluru dan juga hujan darah..ALLAH juga telah berfirman dalam Al-Quran.."sesiapa yang berdoa padaku nescya akan aku kabulkan doa mereka.."..ALLAH suka jika saban hari kita sentiasa berdoa kepadaNYA..tanda kita prihatin untuk mengenal Sang Pencipta..berdoalah sahabat-sahabat untuk saudara-saudara kita..Berdoalah, berdoalah dan terus berdoa...Kemenangan Islam pasti akan tiba jua..bila dan dimana bukan menjadi pokok persoalan..yang menjadi persoalan adakah kita menjadi salah satu penyumbang kepada kemenangan Islam?..fikir-fikir dan renung-renungkan...=)

Cukup kiranya sampai di sini sahaja nukilan penulis...apa yang baik kita ambil untuk dijadikan pedoman, apa yang buruk kita jadikan ianya sebagai sempadan..insyaALLAH di lain waktu yang berkelapangan lagi, jika berkesempatan dengan izin ALLAH..penulis akan menaip dan mencoret lagi untuk dikongsikan bersama dengan sahabat-sahabat yang lain..
Wassalam..=)  (Buku "Cinta di langit Gaza" : Ustaz Riduan Mohamad Nor)